Marokańskie herbatniki z orzechami
Składniki (na ok. 80 sztuk):
- jajo (1 sztuka)
- cukier (100 g) – my daliśmy połowę z tego i uważamy, że spokojnie można dać jeszcze mniej cukru
- miękkie masło (100 g)
- orzeszki ziemne niesolone (100 g) + połówki orzeszków do dekoracji (po 4 połówki na każde ciasteczko)
- mąka (200 g)
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
Przygotowanie:
Aby przygotować marokańskie herbatniki z orzechami na początek przygotowujemy składniki, które potem będziemy miksować w jedną całość.
– przesiewamy do miseczki mąkę z proszkiem do pieczenia
– blendujemy bardzo drobno orzeszki ziemne
Do dużej miski wkładamy masło, wsypujemy cukier (jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciasteczek to cukru można dodać odpowiednio mniej) i dodajemy jajko całość miksując do uzyskania kremowej konsystencji. Do otrzymanej masy dodajemy rozdrobnione orzeszki ziemne a po ich zmiksowaniu jeszcze mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z przygotowanej masy lepimy małe kuleczki, które już na blasze spłaszczamy delikatnie palcami i dekorujemy orzeszkami. (Uwaga: gdy dłonie posmarujemy oliwą to ciasto nie będzie przyklejało się do rąk i całość roboty pójdzie zdecydowanie sprawniej).
Nasze marokańskie herbatniki z orzechami pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Herbatniki bardzo pasują do popołudniowej kawy lub marokańskiej herbatki .
Wszystkim łasuchom życzymy smacznego 🙂