Poznajemy Świat

Marokańska herbata

Marokańczycy nazywają swoją tradycyjną herbatę „berberską whisky”. Nie mogą pić alkoholu ze względu na religię, która tego zakazuje, dlatego wszelkie towarzyskie spotkania od rana do wieczora odbywają się przy herbatce. „Berberska whisky” jest mocna i daje krzepę – bo jest bardzo słodka. My proponujemy przygotować napój z mniejszą ilością cukru, otrzymamy wtedy bardzo zdrowy i smaczny napój, który większości dzieci bardzo smakuje.

Czym jest „berberska whisky”?

To chińska zielona herbata zaparzana wraz z miętą i dużą ilością cukru. Przygotowuje się ją w stalowym dzbanku i rozlewa do małych szklaneczek.

Marokańska herbata

Jak przyrządzić marokańską herbatę?

Małe szklaneczki dobrze wyparz, żeby trzymały ciepło. W czajniczku zagotuj niewielką ilość wody. Wsyp do środka sporą garść zielonej herbaty, najlepiej marokańskiej lub sprowadzanej z Francji. Jeżeli nie masz oryginalnej herbaty, wystarczy zwykła zielona herbata bez dodatków. Herbatę zagotuj, po czym wylej wodę. Ponownie zalej czajniczek wodą, dodaj do środka pędy świeżej mięty, dowolną ilość cukru (my dajemy 8 łyżeczek na litr) i pozostaw do zagotowania na wolnym ogniu. Nie mieszaj! Kiedy woda się zagotuje, nalej napar z dużej wysokości do szklaneczek. Następnie wlej herbatę z powrotem do czajniczka. Ponownie nalej herbatę z dużej wysokości do szklaneczek (tak kilka razy, wymaga tego sztuka zaparzania tej herbaty, ponieważ podczas nalewania napar się napowietrza i wzmacnia smak), po czym wlej ją do czajniczka. Poprzez takie przelewanie cukier rozpuszcza się stopniowo w wodzie. Spróbuj jak smakuje herbata. Jeśli herbata stała się mocna, ma dużo piany i prawie pomarańczowy kolor, rozlej herbatę do szklaneczek.

A oto jak taką herbatę przygotował Marcin i Karim, nasz przyjaciel z Maroka: