Poznajemy Świat

Marokańskie ciasteczka z czekoladą

Dziś prezentujemy przepis na marokańskie ciasteczka z czekoladą, które świetnie zastąpią w podróży batony typu snickers, a w domu będą świetnym dodatkiem do mleka, marokańskiej herbatki lub pyszną słodką przekąską podczas spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

  • czekolada mleczna (4 tabliczki) – my daliśmy gorzką i wyszło super 🙂
  • czekolada biała (jedna tabliczka) – służy do dekoracji, ale przez to ciasteczka stają się bardzo słodkie (można się bez niej obejść)
  • orzeszki ziemne (750 g) – najlepiej uprażone, ale bez soli
  • miód (150 g)
  • sezam (80 g)
  • cynamon (1 łyżeczka)

Aby wykonać marokańskie ciasteczka z czekoladą na początek musimy uprażyć orzeszki i sezam na patelni lub w piekarniku (UWAGA! Pamiętajmy, żeby od czasu do czasu je zamieszać, aby się nie przypaliły!).

Gdy ostygną, wówczas rozdrabniamy je w blenderze i przekładamy do dużej miski.

Do zmielonych orzechów dodajemy miód i cynamon, a następnie ręcznie mieszamy masę aby uzyskać  w miarę zwartą konsystencję.

Zmieszane składniki na marokańskie ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.

Rozpuść ciemną czekoladę. Orzechowo – miodowo – sezamową powierzchnię smarujemy dwoma tabliczkami roztopionej czekolady mlecznej i czekamy aż zastygnie (można wsadzić do lodówki na chwilę).

Gdy czekolada stwardnieje wówczas przykrywamy pergaminem czekoladę, przykładamy np. stolnicę lub dużą deskę i odwracamy na drugą stronę. Ściągamy pergamin i smarujemy drugą stronę naszego ciasta pozostałymi dwoma tabliczkami roztopionej czekolady mlecznej.

Nasz blok czekoladowy dekorujemy wedle uznania za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego roztopiona białą czekoladą.

Wkładamy nasze dzieło na pół godziny do lodówki aby stwardniało, a następnie wykrawamy dowolne kształty: kwadraty, romby, diamenty lub prostokąty.