
Naczynko mate
Mate to tradycyjne naczynie do picia południowoamerykańskiej „herbatki” yerba mate. Jest zrobione z tykwy, czyli wysuszonej ozdobna dyni.
Yerba mate znaczy „zioło w tykwie” i pochodzi z Paragwaju. Jest to nic innego, jak suszone i rozdrobnione listki rośliny o nazwie ostrokrzew paragwajski. Początkowo zioło może niektórym nie smakować, bo pije się bardzo mocny wywar (wsypuje się do naczynka 2/3 jego pojemności i zalewa się wodą o temperaturze do 85 stopni) i smak wydaje się im podobny do picia naparu z tytoniu. Jest to jednak kwestia indywidualna – yerba ma wielu amatorów, zaówno ze względu na gorzki smak, jak i na mnóstwo właściwości zdrowotnych i pobudzających.
W Paragwaju każdy szanujący się obywatel ma zawsze zapas yerby przy sobie – ludzie chodzą z termosami, w których mają wodę do zalania tykwy (tę samą yerbę można zalać aż 6-7 razy!).
Niektórzy słodzą yerbę lub doprawiają ją innymi ziołami (np. miętą, trawą cytrynową, szałwią).
Więcej na temat yerby mate możesz przeczytać klikając przycisk:
Naczynko mate możesz zrobić samodzielnie. Będzie to bardzo ciekawy i etnicznie wyglądający rekwizyt do pokazania dzieciom.
Potrzebujesz:
- tykwa (do kupienia na większych bazarach z warzywami lub na allegro)
- łodyga bambusowa
- piłka ręczna
Przetnij tykwę (jak na zdjęciu). Wyjmij wszystkie nasiona, dokładnie wymyj.
Utnij bambus w taki sposób, żeby z jednej strony była rurka, a z drugiej łączenie.
Przy łączeniu zrób kilka nacięć (jak na zdjęciu).
Wyczyść dokładnie rurkę z naturalnej pianki i wszystko gotowe.

W tykwie możesz pić nie tylko yerbę, lecz także inne zioła, np. lipę, miętę, pokrzywę, czy dziurawiec. Smacznego 🙂
P.S. Yerba podobnie jak kawa nie jest napojem przeznaczonym dla dzieci, jednak dzieci od lat 6 mogą bezpiecznie spożywać yerbę w niewielkich ilościach w celu wzmocnienia układu odpornościowego, a mniejsze dzieci bezdyskusyjnie mogą zaparzoną yerbę powąchać, poznając jej specyficzny zapach.