Poznajemy Świat

Ziemniaki w sosie jogurtowym

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy.

Potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • łyżka posiekanego imbiru
  • łyżka soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka przyprawy garam masala
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki zmielonego kminu
  • 4 łyżeczki zmielonych ziarenek kolendry
  • trzy pomidory
  • dwie cebule
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietanki 12%

Przygotowanie:
Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od umycia, obrania i drobnego pokrojenia ziemniaków. Aby straciły nieco skrobi odkładamy je do miski z zimną wodą na kwadrans a potem osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kolejnym krokiem jest dodanie do cebuli aromatycznych przypraw (kminu, kolendry, pieprzu cayenne, posiekanego imbiru), soli, obranych i pokrojonych drobno pomidorów oraz jogurtu naturalnego.

Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna i zdrowa. Wszystkie dodane składniki smażymy razem jeszcze około minuty, następnie zmniejszamy ogień, układamy na wierzchu ziemniaki i gotujemy całość około trzydziestu pięciu minut.

Pod koniec dodajemy śmietankę i ewentualnie dosalamy potrawę, jeśli uznamy to za konieczne.

Ziemniaki w sosie jogurtowym są gotowe. Podajemy je z soczewicą i sałatką albo jako dodatek do innych potraw indyjskiej kuchni. Wszystkim życzymy smacznego 🙂