Ziemniaki w sosie jogurtowym
Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy.

Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- łyżka posiekanego imbiru
- łyżka soli
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka przyprawy garam masala
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki zmielonego kminu
- 4 łyżeczki zmielonych ziarenek kolendry
- trzy pomidory
- dwie cebule
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietanki 12%






Przygotowanie:
Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od umycia, obrania i drobnego pokrojenia ziemniaków. Aby straciły nieco skrobi odkładamy je do miski z zimną wodą na kwadrans a potem osuszamy papierowym ręcznikiem.



Kolejnym krokiem jest dodanie do cebuli aromatycznych przypraw (kminu, kolendry, pieprzu cayenne, posiekanego imbiru), soli, obranych i pokrojonych drobno pomidorów oraz jogurtu naturalnego.



Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna i zdrowa. Wszystkie dodane składniki smażymy razem jeszcze około minuty, następnie zmniejszamy ogień, układamy na wierzchu ziemniaki i gotujemy całość około trzydziestu pięciu minut.


Pod koniec dodajemy śmietankę i ewentualnie dosalamy potrawę, jeśli uznamy to za konieczne.


Ziemniaki w sosie jogurtowym są gotowe. Podajemy je z soczewicą i sałatką albo jako dodatek do innych potraw indyjskiej kuchni. Wszystkim życzymy smacznego 🙂