Poznajemy Świat

Szkockie ciasteczka shortbread

Przedstawiamy dziś bardzo prosty przepis na bajecznie pyszne klasyczne szkockie ciasteczka shortbread. Do ich wykonania użyjemy dosłownie kilku prostych składników, a mimo to efekt naprawdę będzie zachwycający i trudno będzie im się oprzeć!

Składniki:

Trzy podstawowe składniki, których potrzebujemy do przygotowania klasycznych szkockich ciasteczek shortbread to:

  1. Cukier puder
  2. Masło
  3. Mąka (owsiana lub pszenna + do tego dodatek mąki kukurydzianej/ziemniaczanej/ryżowej dla uzyskania rozpływającej się w ustach konsystencji w proporcji 2 mąka bazowa (pszenna/owsiana): 1 mąka dodatkowa)

Wykonanie:

Wszystkie składniki  na szkockie ciasteczka mieszamy (ręcznie albo za pomocą miksera) ze sobą w proporcji 1 (cukier) x 2 (masło) x 3 (mąka) do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta kruchego.

Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy szkockie ciasteczka za pomocą noża  i nakłuwamy je widelcem. Możemy uformować je jako klasyczne shortbread fingers  (ciasteczka podłużne) lub trójkąty (używając foremek), a możemy również zrobić kółka (schładzamy zagniecione ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy i wykrawamy okrągłą foremką lub szklanką).

Szkockie ciasteczka pieczemy około 30 – 40 minut w zależności od koloru, jaki chcemy uzyskać. Należy uważać tylko, żeby ich nie spalić, więc lepiej wyjąć odrobinę za wcześnie niż trochę za późno.

Nasze szkockie ciasteczka są pyszne i same rozpływają się w ustach jednak dla lubiących AROMATYCZNE ciastka do shortbread do ciasta można dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, kwiaty lawendy lub olejki aromatyczne (lawendowy, waniliowy, śmietankowy, cytrynowy) a także rodzynki i inne suszone owoce (drobno pokrojone i w niezbyt dużej ilości).

Nasze klasyczne szkockie ciasteczka są już gotowe. Można się nimi delektować i poczęstować rodzinę lub przyjaciół. Na pewno zgłoszą się po dokładkę i poproszą o przepis:)

W wersji świątecznej możesz dodać do ciasta trzy łyżki cynamonu lub pół dużego korzenia startego imbiru, albo startą skórkę pomarańczową i zmielone goździki.

Życzymy smacznego!