Soczewica z Uttar Pradesh
Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy.

Potrzebujemy:
- 400 g czerwonej soczewicy
- pasta tamaryndowca (np. Firmy Thai pride)
- łyżka posiekanego imbiru
- łyżeczka nasion kminu
- dwie łyżeczki soli
- szczypta kurkumy
- szczypta chili
- olej
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Czerwona soczewica z Uttar Paradesh jest jedną z najsmaczniejszych roślin strączkowych świata i bazą wielu pysznych potraw a jej przyrządzenie nie jest trudne.

Gotujemy ją w garnku razem z 1,25 l wody, dwiema łyżeczkami soli, posiekanym drobno imbirem oraz szczyptą kurkumy, na małym gazie przez około dwadzieścia pięć minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła.
W tym czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy pastę tamaryndową i odstawiamy ją na około dziesięć minut aby zmiękła i dodajemy ją później do soczewicy całość gotując jeszcze kwadrans.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy ziarna kminu. Kiedy zmienią kolor to wówczas zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy szczyptę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas mieszając przyprawy, żeby się przypadkiem nie przypaliły.

Soczewicę w garnku blendujemy a następnie polewamy naszą przyprawą z patelni i delikatnie wszystko mieszamy.

Krem z soczewicy podajemy w miseczkach.
Soczewica z Uttar Paradesh to potrawa bardzo sycąca i może stanowić zarówno samodzielne danie jak i przepyszny dodatek np. do ryżu. Świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Soczewica z Uttar Paradesh może być też alternatywnie składnikiem farszu lub stanowić świetne nadzienie do naleśników, krokietów lub pierogów.
SMACZNEGO 🙂