Poznajemy Świat

Soczewica z Uttar Pradesh

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy.

Potrzebujemy:

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • pasta tamaryndowca (np. Firmy Thai pride)
  • łyżka posiekanego imbiru
  • łyżeczka nasion kminu
  • dwie łyżeczki soli
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili
  • olej
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Czerwona soczewica z Uttar Paradesh jest jedną z najsmaczniejszych roślin strączkowych świata i bazą wielu pysznych potraw a jej przyrządzenie nie jest trudne.

Gotujemy ją w garnku razem z  1,25 l wody, dwiema łyżeczkami soli, posiekanym drobno imbirem oraz szczyptą kurkumy, na małym gazie przez około dwadzieścia pięć minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła.

W tym czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy pastę tamaryndową i odstawiamy ją na około dziesięć minut aby zmiękła i dodajemy ją później do soczewicy całość gotując jeszcze kwadrans.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy ziarna kminu. Kiedy zmienią kolor to wówczas zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy szczyptę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas mieszając przyprawy, żeby się przypadkiem nie przypaliły.

Soczewicę w garnku blendujemy a następnie polewamy naszą przyprawą z patelni i delikatnie wszystko mieszamy.

Krem z soczewicy podajemy w miseczkach.

Soczewica z Uttar Paradesh to potrawa bardzo sycąca i może stanowić zarówno samodzielne danie jak i przepyszny dodatek  np. do ryżu. Świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Soczewica z Uttar Paradesh może być też alternatywnie składnikiem farszu lub stanowić świetne nadzienie do naleśników, krokietów lub pierogów.

SMACZNEGO 🙂