
Sfouf
Seffouf, sfouf (w marokańskim języku sellou). Seffouf to potrawa, którą przygotowuje się w okresie ramadanu, a w Maroku dodatkowo podczas narodzin dziecka. Potrawa trzyma się bardzo długo, nawet kilka miesięcy i jest słodka. Tak bardzo przypadła nam ona do gustu, że nie tylko dostaliśmy pół kilograma seffouf na drogę, ale także przepis jak przygotować ową słodycz. Oto i on, sprawdziliśmy, wychodzi genialnie.
Składniki:
- 1 kg mąki przesiać i przyprażyć na patelni z niewielką ilością oliwy
- 1 kg sezamu przyprażyć na patelni z niewielką ilością oliwy
- 1 kg migdałów obrać ze skórki, pognieść i przysmażyć na oliwie
- 2 łyżki anyżu
- 2 łyżki cynamonu
















Wszystko razem pognieść, dodać cukier puder, olej z migdałów i miód. Wymieszać i podać wygłodniałym domownikom do jedzenia.
Można też zrobić kulki lub ciasteczka seffouf. Wystarczy dodać do składu masło i cynamon. Nie trzeba piec.

Smakołyk nie starzeje się. Spokojnie można trzymać go w zamknietym pojemniku np. w lodówce nawet pół roku.




