Poznajemy Świat

Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy.

 Potrzebujemy:

  • szpinak (około 400 g)
  • jogurt naturalny (0,5 l)
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka prażonego kminu
  • łyżeczka prażonych nasion kolendry

Aby przygotować naszą sałatkę wrzucamy szpinak na patelnię polaną kilkoma łyżkami wody i na dużym ogniu mieszamy go aż zwiędnie.  Szpinak studzimy, siekamy drobno a następnie mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i prażonymi: Kolendrą oraz kminem.

Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku to świetny dodatek do wszelkich potraw indyjskiej kuchni. Wspaniale łagodzi smak ostrego curry lub ryżu. Można dodać ją do mięsa z kurczaka, cieciorki albo, tak jak my, do czerwonej soczewicy i ziemniaków w sosie jogurtowym. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, tak że można ją polecić początkującym kucharzom albo tym zaczynającym dopiero przygodę z kuchnią. Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku na sam początek będzie idealna. Życzymy Wam smacznego.